EKO WAKACJE

Wśród licznych urokliwych wiosek, otaczających TREVI, można odpocząć od codziennego zgiełku miasta, pośpiechu, stresu i otaczającej szarości. Aktywnie spędzony wypoczynek wśród zielonych dolin Trevi, zdrowe, pyszne jedzenie i świeże, górskie powietrze natychmiast zregenerują zmęczony organizm.

AKTYWNY WYPOCZYNEK

Eko wakacje Trevi. Aktywny wypoczynek. Uroki wsi. Kulinarna podróż.Wakacje na łonie natury nie muszą być nudne czy monotonne. Niemogący usiedzieć na miejscu turyści odnajdą tu idealne tereny na piesze wycieczki, nordic walking czy rowerowe przełaje. Polecam zapoznanie się z licznymi, wyznaczonymi trasami krajobrazowo-trekkingowymi. W wielu gospodarstwach można również skorzystać z usług hippicznych i podziwiać wiejskie krajobrazy w siodle. W upalne dni ochłodzić się można w basenie miejskim Trevi lub w jednym z licznych basenów, oferowanych przez lokalne ośrodki agroturystyczne. Wieczorem natomiast polecam zajrzeć na lokalną potańcówkę. Tańczy się tu do włoskich szlagierów mazurka, polkę lub walca. Takie zabawy urządzane są latem pod gołym niebem, głównie podczas organizowanego w danym miejscu jarmarku czy święta.

UROKI WSI

Kościół w Manciano Trevi. Eko wakacje Trevi. Aktywny wypoczynek. Uroki wsi. Kulinarna podróż.Oddalając się zaledwie o parę kilometrów od centrum Trevi, można podziwiać prześliczne okoliczne wioski, niekończące się pola, lasy i zielone doliny. Spędzając tu trochę czasu poznacie, zanikające już w innych miejscach, zwyczaje i tradycje ludowe. Można na przykład podglądać proces wytwarzania oliwy, od jej zbierania aż do jej tłoczenia. Tutaj także obejrzycie winobranie i skosztujecie świeżo wyciśniętego soku z winogron. Część z gospodarstw agroturystycznych organizuje wakacje połączone z symboliczną pracą, dzięki czemu własnymi rękami możecie wyrobić ser, zbierać kasztany czy ugniatać winogrona, a na samym końcu oczywiście degustować lokalne wyroby!

pesca – [marzec-wrzesień] – połów ryb (pstrągi, węgorze) w rzece Clitunno
raccolta degli asparagi selvatici – [kwiecień-czerwiec, wrzesień] – zbiór dzikich szparagów
raccolta dei funghi – [kwiecień-czerwiec, wrzesień] – zbiór grzybów (m.in. muchomory cesarskie, które są nie tylko jadalne, ale i pyszne)
raccolta del tartufo estivo – [czerwiec-wrzesień] – zbiór trufli letnich
raccolta dei fichi – [lipiec, wrzesień] – zbiór fig
vendemmia – [wrzesień] – winobranie
raccolta delle castagne – [październik] – zbiór kasztanów jadalnych
raccolta e spremuta delle olive – [październik-listopad] – zbiór oliwek i tłoczenie oliwy
raccolta del tartufo invernale – [grudzień-luty] – zbiór trufli zimowych
la salata – [grudzień] – tylko dla ludzi o mocnych nerwach – rytuał obróbki wieprzowiny

KULINARNA PODRÓŻ

Pizza Trevi. Eko wakacje Trevi. Aktywny wypoczynek. Uroki wsi. Kulinarna podróż.W dziale Kuchnia Regionalna znajdziecie informację o tym, które dania są charakterystyczne dla tego obszaru i których produktów nie znajdziemy nigdzie indziej. Żeby jednak dokładnie poznać smaki lokalnej kuchni, należy jej popróbować w różnych miejscach i w różnych wydaniach. Najprościej zacząć od tej oferowanej przez gospodarzy agroturystyki czy pensjonatu, w którym się zatrzymacie. Następnie warto się spytać o radę gdzie można dobrze zjeść w okolicy, gdzie polecają pizzę, mięso czy pastę…a może ślimaki? Trattorie i restauracje (oprócz tych w samym centrum Trevi) są liczne, ale dość oddalone od siebie i słabo oznakowane, stąd najlepiej podpytać miejscowych o wskazówki. Dla mniej wtajemniczonych trattoria to odpowiednik naszej gospody – lokal o skromnym rustykalnym wystroju, serwujący głównie lokalne potrawy. Kolejnym miejscem, które należy odwiedzić to tawerna. W Trevi są takie trzy (po jednej przypadającej na każdą dzielnicę, tzw. terzieri): Matiggia, Castello, Piano. Niestety otwarte są jedynie przez jeden miesiąc w roku, w październiku, podczas obchodów Ottobre Trevano. Ze względu na porę roku, kiedy są otwarte, polecamy szczególnie potrawy z truflami, czarnym selerem naciowym i dania na bazie wina Sagrantino. Kolejnym etapem kulinarnej przygody są wycieczki szlakami oprowadzającymi po miejscach związanych z kuchnią i kulturą wina, tzw. percorsi enogastronomici. Bardzo ciekawa jest trasa po gajach oliwnych i tłoczniach oliwy. Nie przegapcie też jarmarków gastronomicznych, bo to niepowtarzalna okazja żeby zakupić lokalne, niszowe produkty. Należy także spróbować tradycyjnych przepisów w okolicznych restauracjach i punktach gastronomicznych, zorganizowanych tylko na potrzeby danych wydarzeń. Zobacz: cykliczne wydarzenia kulturalne w Trevi.