JESIENNE KLIMATY UMBRII

Jesienne klimaty UmbriiDo Umbrii warto zawitać nie tylko latem. Osobiście uważam, że jesień jest w tym regionie najlepszym czasem na zwiedzanie. Po pierwsze temperatura schodzi powoli poniżej 30 stopni, ale nadal jest ciepło i przyjemnie. Po drugie jest to okres zbioru kasztanów, oliwek oraz winobrań. Można podglądnąć jak wygląda proces tłoczenia oliwy czy produkcji wina. A co najważniejsze, jest to czas festynów oraz jarmarków tematycznych.

Jesienne zbiory zaczyna się od winogron. Winobrania (vendemmia) trwają przez cały wrzesień, a czasami zaczynają się jeszcze pod koniec sierpnia. Większość rolników wciąż preferuje pracę manualną, zbierając winogrona ręcznie do wielkich koszy. Mechanizacja tego procesu nie znalazła jeszcze tak wielu amatorów, zwłaszcza w mniejszych winnicach. Zebrane kiście winogron są wyciskane. Obecnie raczej trudno zobaczyć sceny wyjęte z filmów, gdzie piękne Włoszki ugniatają owoce gołymi stopami. Używa się do tego celu specjalnych pras. Po wstępnym oczyszczeniu, uzyskuje się sok zwany moszczem (mosto). Jest on wykorzystywany do produkcji wypieków oraz jako bardzo słodki i jeszcze bezalkoholowy napój. Aby w dalszym procesie uzyskać białe wino należy oddzielić skórki winogron z pozyskanego wcześniej soku, natomiast czerwone wino powstaje z mosto nieoczyszczonego ze skórek. Sok wlewany jest do pojemników i poddawany procesowi fermentacji. Powstałe wino powinno się spożyć w ciągu paru dni lub zabutelkować do starzenia się i dalszej fermentacji.

Do Umbrii warto zawitać nie tylko latem.Kolejnym ważnym owocem jesieni jest jadalny kasztan, zbierany od końca września w okolicznych lasach. Kasztany wykorzystuje się do produkcji mąki, jako dodatek do sosów czy wypieków. Najlepiej jednak smakują sauté, podpiekane na specjalnych rusztach nad ogniem, w towarzystwie lampki czerwonego wina.

W tym okresie prawie każde miasteczko organizuje festyny z winem i kasztanami w rolach głównych. Warto na pewno odwiedzić w celach degustacyjnych Montefalco podczas Dni Winiarstwa (Enologica Montefalco), Foligno podczas zawodów La Quintana czy Trevi podczas trwania Ottobre Trevano.

Do Umbrii warto zawitać nie tylko latem.Jesień to bardzo intensywny czas dla rolników, bo jest to również pora zbioru oliwek. W Umbrii, gdzie gaje oliwne często występują są na stromych zboczach, zbiór oliwek nie jest taki łatwy. Na ziemi, między drzewami rozkłada się sieci o drobnych oczkach. Do drzew przystawia się drabiny i gałązka po gałązce przeczesuje specjalnymi grabkami drzewa tak, by jak najwięcej owoców spadło na ziemię, a jak najmniej liści. Następnie sieci są zwijane, a zebrane na nich oliwki wrzucane do koszy. Takie zbiory zawozi się do tłoczni oliwy. Tam oczyszcza się wstępnie z liści i kawałków gałązek (które nadają zbyt gorzki smak oliwie) i wrzuca na taśmę tłoczni. Świeża oliwa ma barwę niemalże odblaskowo zieloną i potrafi być nawet pikantna. Najlepszą okazją do spróbowania potraw doprawianych świeżą oliwą jest Festivol odbywający się w Trevi 29.10 – 1.11.2017.

Do Umbrii warto zawitać nie tylko latem.Jak wyżej wspomniałam, jesień to głównie czas zbiorów plonów, ale też organizacji festynów i jarmarków. Festyny są organizowane głównie w tematyce średniowiecznej. Jednym z bardziej widowiskowych wydarzeń jest Palio dei Terzieri, organizowane w Trevi w ramach Października Trevańskiego (Ottobre Trevano ). W najbliższą sobotę (30.09.2017) odbędzie się uroczysty średniowieczny pochód, który rozpoczyna oficjalnie wielkie średniowieczne święto. W niedzielę natomiast o sztandar (palio) będą walczyć trzy drużyny (terzieri) podczas wyścigów w pchaniu wozów (Corsa dei Carri). Program Ottobre Trevano jest bardzo bogaty i w każdy weekend października mieszkańcy Trevi i turyści mogą wybierać spośród niezliczonych atrakcji proponowanych przez organizatorów tego festynu.