KUCHNIA REGIONALNA

Umbria to nie tylko piękne krajobrazy, urokliwe miasteczka, jeziora i lasy. Umbria to również przepyszna kuchnia, potrawy gotowane zgodnie z wieloletnimi tradycjami i składniki, których nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie. To region slow foodu, złocistej oliwy, pachnących trufli i aromatycznego wina.

Produkty regionalne

Gałązka drzewa oliwnego. Kuchnia regionalna Umbrii
Czarny seler naciowy z Trevisedano nero di Trevi
Czarny seler naciowy z Trevi uprawiany jest już od XVII wieku. Sprzedawany jest niemalże w 100% na lokalne potrzeby i nie dociera poza tereny gminy. Roślina ta jest niezmiernie bogata w witaminy i minerały. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i smakiem, miękkim miąższem oraz całkowitym brakiem włókien. Działa moczopędnie i ułatwia proces trawienia. Wykorzystuje się go głównie do pinzimonio (rodzaj sosu winegret), parmigiana di sedani neri (rodzaj zapiekanki warzywnej), selerów faszerowanych, a nawet jako dodatek do ciast.
Kasztany jadalne z Mancianocastagne di Manciano
Na terytorium wioski Manciano rozpocierają się przepiękne lasy kasztanowców. Ich owoce są niezmiernie smakowite i słodkawe. Można je zarówno dodawać do różnych potraw, jak i jeść gotowane lub prosto ze specjalnej patelni stawianej na palenisku. Ze względu na dość małą ilość kasztanów, trudno jest je spotkać w lokalnych sklepach. Najłatwiej je znaleźć pod koniec października podczas święta kasztana w Manciano (Festa della Castagna di Manciano). Możne je także kupić na targu w Trevi w każdą niedzielę października.
Trufla – tartufo
Umbria to stolica trufli. Te przepyszne afrodyzjaki chowają się w ziemi w cieniu drzew, rosnąc na ich korzeniach. Do odnalezienia ich i wydobycia wykorzystywane są specjalnie szkolone psy (cani da tartufo). W tym regionie można znaleźć trufle czarne, białe oraz tzw. letnie.
Oliwa– olio extravergine di oliva
To właśnie tutaj, w Umbrii, wytwarzana jest jedna z najlepszych oliw we Włoszech (niektórzy mówią, że i na świecie!). Charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem oraz, lekko gorzkawym i pikantnym posmakiem. Może mieć odcień od jaskrawo zielonego aż po żółty z lekką domieszką zielonego. Podczas wakacji w Umbrii na pewno warto odwiedzić jedną z tłoczni oliwy (frantoio) podczas jej dni otwartych.
Soczewica z Castellucciolenticchie di Castelluccio
Bardzo bogata w wartości odżywcze, przepyszna jako dodatek do wielu dań. Włosi używają jej głównie do przyrządzania pożywnych potraw zimowych oraz świątecznych specjałów.
Wędlinyprodotti di norcineria*
Wybór w lokalnych masarniach jest niesamowicie bogaty. To właśnie z Umbrii pochodzą między innymi Prosciutto di Norcia (dojrzewająca szynka), Ciauscolo (rodzaj salami), Cojoni de mulo (jądra muła) czy porchetta (świnia pieczona w całości, faszerowana wątróbką i ziołami).
*norcineria – masarnia wraz ze sklepem

Potrawy regionalne

Kuchnia regionalna Umbrii

Zanim na stole pojawią się główne dania, serwowane są tak zwane antipasti, czyli przystawki. W Umbrii będzie to najczęściej deska lokalnych serów i wędlin. Do tego często podawane są grzaneczki (bruschette) z różnymi dodatkami lub chleb (pane). Należy zwrócić uwagę na fakt, że w tym regionie pieczywo jest prawie nie słone (sciapo), a to po to, żeby nie robić konkurencji aromatycznym wędlinom i serom. Do najbardziej znanych wędlin zalicza się dojrzewającą szynkę (prosciutto crudo), salami, suszone kiełbaski (salsiccia) i polędwicę wołową (bresola). Natomiast sery, których należy spróbować, to owczy pecorino i ricotta (lub jej odmiana ricotta salata).

Pierwsze dania (primi piatti)
Umbria to region, w którym bardzo często używanym składnikiem potraw są rośliny strączkowe oraz zboża. Dlatego na pierwsze danie, zamiast makaronu, można wybierać z szerokiego wachlarza zup i kremów warzywno-zbożowych, np. minestra di farro Umbra. Jeśli chodzi o makarony (pastę), to serwowane są one zazwyczaj z sosami z dziczyzny i pomidorów np. pappardelle al cinghiale, z truflami oraz z warzywami, np. parmigiana di gobbi (rodzaj warzywnej zapiekanki).
Drugie dania (secondi piatti)
Ponieważ Umbria to region, który nie ma bezpośredniego dostępu do morza, to na stołach jest raczej przewaga mięs na rybami. Znajdziemy tutaj głównie wieprzowinę, dziczyznę oraz jagnięcinę. Mięsa są przyrządzane głównie na grillu, bez ciężkich sosów, zalew i nadmiaru przypraw. Warto spróbować mix grillowanych mięs (grigliata mista di carne). Zazwyczaj będzie to lokalna kiełbaska, chrupiący plaster boczku, żeberko jagnięce i karkówka, wszystko to polane aromatyczną oliwą i posypane grubą solą. Z lokalnych specjałów, należy również wymienić ślimaki, pstrągi oraz faszarowane gołębie.
Desery (dolci)
Słodkości pochodzących z Umbrii jest ogromna ilość. W okresie winobrania warto spróbować słodyczy na bazie moszczu, czyli świeżo wyciśniętego soku winogronowego (mosto), np. mostaccioli. Na Boże Narodzenie koniecznie należy skosztować lokalnego strudla (rocciata). Natomiast w okresie Wielkanocy zamiast rozpowszechnionego na terenie całych Włoch panettone, możemy znaleźć w Umbrii słodką babkę (pizza dolce di Pasqua).
Wina (vini)
Tak bogatej i niepowtarzalnej w smaku kuchni powinien towarzyszyć kieliszek dobrego lokalnego wina. Umbria słynie z win czerwonych, treściwych i aromatycznych oraz białych, wytrawnych i bogatych w smaku. Mnogość win czerwonych win mieszkańcy Umbrii zawdzięczają mieszankom winogron Sagrantino, Merlot, Sangiovese czy Cannaiolo. Natomiast do produkcji win białych używane są między innymi szczepy Greghetto, Trebbiano czy Malvasia. Wina o najwyższej klasie jakości DOCG (kontrolowane oznaczenie gwarantowanego pochodzenia) spotykane w Umbrii to Torgiano Rosso Riserva oraz Montefalco Sagrantino.